Bewezen succesvol substraat voor vaste plantentelers
Door ons gevarieerde klantenbestand en uitgebreide praktijkervaringen hebben wij veel kennis en kunde op het gebied van vaste planten teelten, zoals onder andere Lithodora, Sedum, Varens, Lavendel en Vinca. Wij geloven niet in ‘one size fits all’ en zijn ervan overtuigd dat iedere teelt, gewas en kweker eigen wensen en behoeften heeft. Dankzij onze jarenlange ervaring met de teelt van vaste planten kunnen wij vertrouwen op formules die zich al ruimschoots in de praktijk bewezen hebben, en die als basis dienen voor nieuwe toepassingen.
Op basis van een aantal verschillende samenstellingen en substraatgrondstoffen die wij aanbevelen, hebben wij voor iedere teelt binnen het vaste planten segment een referentiesubstraat ontwikkeld en bepaald. Op deze wijze kunnen wij zowel bestaande als nieuwe klanten optimaal van dienst zijn en tevens een hoge mate van kwaliteit en continuïteit bieden. Tevens kan door de beschikbaarheid van het referentiesubstraat zeer snel geschakeld worden, doordat er niet een compleet nieuw substraat bedacht, ontwikkeld, getest en geëvalueerd dient te worden.
Dankzij deze aanpak zijn wij in staat om voor iedere kweker, gewas of teeltsituatie binnen het vaste planten segment een passend substraat te ontwikkelen.
Luchtig substraat dankzij rijstkaf
Een unieke grondstof die wij in veel van onze substraten gebruiken is rijstkaf. Dankzij het rijstkaf neemt het luchtgehalte in de veenrijke substraten aanzienlijk toe, doordat CO2 kan ontsnappen en zuurstof doorgelaten kan worden. Hierdoor kan een goede wortelontwikkeling tot stand komen, wat uiteraard weer zorgt voor een weerbare plant.
Block peat in diverse fracties
Vanuit de wensen van onze klanten en gezamenlijke praktijkbevindingen bieden wij block peat aan in diverse fracties. Dit houdt in dat onze klanten zelf precies kunnen bepalen welke hoeveelheid block peat zij in hun substraat wensen.
Uiteraard zijn naast rijstkaf en block peat meerderde grondstoffen van belang bij de teelt van vaste planten, maar dit is geheel afhankelijk van het soort gewas, de teeltsituatie en de wensen van de kweker. Onder andere tuinturf, Zweeds veenmosveen, houtvezel en bark zijn veel gebruikte grondstoffen in de vaste planten substraten.
Onlangs hebben wij, op basis van praktijkervaringen en bevindingen tijdens proefteelten, onze bewezen substraten uitgebreid met een nieuwe, duurzamere versie. Waar andere bewezen substraten voornamelijk bestaan uit veen met een klein aandeel niet-veen grondstoffen, bestaat het nieuwe basis substraat hoofdzakelijk uit alternatieve, duurzame grondstoffen.
Basis BioMix
De Basis BioMix is een van onze meest recente productinnovaties en is een efficiënte substraatgrondstof waarin de juiste biologie startklaar staat voor een weerbare en sterke teelt. Als 100% organische grondstof is de Basis BioMix een perfecte toevoeging in veenarme en veenvrije substraten.
Voordelen en kenmerken
De belangrijkste kenmerken van onze veenarme substraten voor de vaste planten zijn:
- Zeer luchtig substraat door gebruik van rijstkaf.
- Keuze uit verschillende fracties block peat.
- Alle grondstoffen zijn RHP-gecertificeerd, dus veilig in gebruik.
- Veenarm en veenvrij substraat beschikbaar: wij hebben alle essentiële grondstoffen in huis als alternatief voor veen.
- Uit testen is gebleken dat ons substraat minder last heeft van mosvorming en onkruid, door het gebruik van veenmosveen. Dit droogt namelijk de bovenkant van de pot uit.
- Geschikt voor jaarrondteelt en seizoensgebonden teelten.
- Onze veen gereduceerde substraten bieden kwekers de mogelijkheid om duurzaam te telen en een zo klein mogelijke footprint te realiseren.
Inzicht in duurzaamheid en footprint
Duurzaamheid en bewust telen zijn steeds belangrijker wordende thema’s binnen de gehele tuinbouwsector. Om telers in deze transitie te ondersteunen geven wij al onze substraten een classificering in duurzaamheid mee. Met deze duurzaamheid classificering hebben onze klanten altijd inzicht in de duurzaamheid en circulariteit van een substraat en de bijbehorende eigenschappen. Met deze classificering sturen wij niet alleen op CO2 en veenvrij, maar wordt er bovendien gekeken naar de herkomst en het type van organische grondstoffen en meststoffen.
In totaal worden er 4 verschillende classificaties gebruikt: A, B, C en D. Aan de hand van vooraf gedefinieerde standaarden wordt bepaald in welke duurzaamheidsklasse een substraat valt. Door bij de totstandkoming van een substraat rekening te houden met de criteria, kan op de gewenste classificering gestuurd worden.
Zoals te zien in onderstaande tabel, is in de classificatie een verschuiving zichtbaar van veen naar steeds minder veen en de inzet van meer circulaire grondstoffen.
A klasse
- 100% Veenvrij
- Minimaal 50% groene grondstoffen
- Maximaal 35% minerale grondstoffen
- Geen anorganische meststoffen
CO2-Footprint klasse A
(<60kg eq/ENm3)
B klasse
- 100% Veenvrij
- Minimaal 15% groene grondstoffen
- Maximaal 35% minerale grondstoffen
CO2-Footprint klasse B
(<60kg eq/ENm3)
C klasse
- Maximaal 65% veen
- Uitsluitend RPP-veen
CO2-Footprint klasse C
(50-150kg eq/ENm3)
D klasse
- Meer dan 65% veen (ongelimiteerd)
- Uitsluitend RPP-veen
CO2-Footprint klasse D
(70-350kg eq/ENm3)
Meer weten over onze duurzaamheid classificering? Ga naar waarden > Duurzaamheid of neem contact met ons op.
Neem contact met ons op!
Meer weten over de mogelijkheden die wij kunnen bieden voor uw teelt? Wij staan je graag te woord! Of vind je duurzaamheid belangrijk en wil je hier graag ook zelf aan bijdragen? Ook hierin kunnen adviseren. Neem contact op met één van onze specialisten op het gebied van vaste planten:
Gert van Beek
Accountmanager
g.vanbeek@lensli.com
+31 6 10196625
Martijn den Brok
Accountmanager
M.denBrok@lensli.com
+31 6 51344735
Cock van der Spek
Accountmanager
c.vanderspek@lensli.com
+31 6 20109906