Gebalanceerde teelt door bewezen succesvolle formules
Dankzij meer dan 115 jaar ervaring binnen de tuinbouwsector kunnen wij vertrouwen op formules die zich al ruimschoots in de praktijk bewezen hebben, en die als basis dienen voor nieuwe toepassingen. Wij zijn hierdoor in staat om voor iedere kweker, gewas of teeltsituatie een passend, effectief substraat te ontwikkelen. Ons substraat kan voor alle verschillende teelten binnen perkgoed ingezet worden, zoals onder andere Bolchrysanten, Kuipplanten, Hangpotten, Grote potten, Kleine potten en zelfs setjes. Door ons gevarieerde klantenbestand en onze praktijkervaringen hebben wij veel kennis en kunde van perkgoedbedrijven en de bijbehorende teelten.
Luchtig, homogeen substraat
Zoals al onze andere substraten zal het bewezen perkgoedsubstraat aan de specifieke wensen en behoeften van de kweker, plant en teelt aangepast worden. Perkgoedsubstraten bevatten grotendeels veen, maar wij hebben inmiddels een breed scala aan alternatieve grondstoffen ter beschikking. Hierdoor kunnen wij kwekers optimaal adviseren en ondersteunen in onder andere de transitie naar minder veen.
Wij verrichten veel onderzoek naar (nieuwe) hernieuwbare grondstoffen. Inmiddels bieden wij onze klanten verschillende mogelijkheden om veen te reduceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rijstkaf, kokos, bark en houtvezel.
Wij zien onze klanten als samenwerkingspartners, waarbij we gezamenlijk en in samenspraak tot de beste resultaten komen. Wij zullen altijd blijven kijken of we iets kunnen aanpassen in het substraat om het nog beter te laten functioneren.
Gebalanceerde teelt
Iedere teelt is anders en heeft behoefte aan eigen specifieke grondstoffen die de groei en teelt ondersteunen.
Enkele belangrijke grondstoffen die door Lensli ingezet worden binnen het perkgoed segment zijn:
- Zweeds veenmosveen en verschillende andere veenfracties; voor onder andere een goede vochthuishouding.
- Tuinturf en Baltisch veenmosveen; onder andere als buffer van voeding en vocht.
- Rijstkaf; dankzij rijstkaf neemt het luchtgehalte in veenrijke substraten aanzienlijk toe. Hierdoor kan een goede wortelontwikkeling tot stand kan komen, met een weerbare plant als resultaat.
- Perliet; kan veel water en lucht bevatten en de wateropname positief beïnvloeden, wat belangrijk is voor de groei van de plant.
- Hortivezel (houtvezel); zorgt voor een meer open structuur van het substraat, waardoor zuurstof doorgelaten kan worden, wat zorgt voor een goede wortelontwikkeling.
- Basis BioMix; efficiënte substraatgrondstof waarin de juiste biologie startklaar staat voor een weerbare en sterke teelt.
- Bark; een stabiel materiaal dat niet krimpgevoelig is en hierdoor stabiliteit in de structuur van de substraten brengt.
- Kokos; zorgt voor een goede vochthuishouding.
Voordelen en kenmerken
De voordelen van onze perkgoed substraten zijn:
- Veel kennis in huis over de gehele perkgoed markt, onze producten en grondstoffen.
- Zeer luchtig substraat door gebruik van onder andere rijstkaf.
- Keuze uit verschillende veenfracties.
- Bewezen substraat op basis van organische, circulaire grondstoffen beschikbaar, welke zich al ruimschoots bewezen hebben in de praktijk.
- Continue productontwikkeling en innovaties.
- Homogene substraten, zodat een constante, gegarandeerde kwaliteit en gelijkmatige groei van de plant gewaarborgd wordt.
- Zuiverheid; wij zorgen ervoor dat ons substraat schoon is. Dit zodat er geen ziekten, plagen of onkruiden inzitten die uw teelt kunnen beschadigen.
- Onze substraten bieden kwekers de mogelijkheid om duurzaam te telen en een zo klein mogelijke footprint te realiseren. Hoe meer duurzame grondstoffen worden gebruikt hoe kleiner de footprint wordt.
- Alle grondstoffen zijn RHP-gecertificeerd, dus veilig in gebruik.
- Persoonlijke benadering, waarbij samenwerking en partnership hoog in het vaandel staan.
- Keuze uit verschillende verpakkingsvormen. Dit zijn: Bulk, Big Bales, Big Bags en 45L-zakken.
Inzicht in duurzaamheid en footprint
Duurzaamheid en bewust telen zijn steeds belangrijker wordende thema’s binnen de gehele tuinbouwsector. Om telers in deze transitie te ondersteunen geven wij al onze substraten een classificering in duurzaamheid mee. Met deze duurzaamheid classificering hebben onze klanten altijd inzicht in de duurzaamheid en circulariteit van een substraat en de bijbehorende eigenschappen. Met deze classificering sturen wij niet alleen op CO2 en veenvrij, maar wordt er bovendien gekeken naar de herkomst en het type van organische grondstoffen en meststoffen.
In totaal worden er 4 verschillende classificaties gebruikt: A, B, C en D. Aan de hand van vooraf gedefinieerde standaarden wordt bepaald in welke duurzaamheidsklasse een substraat valt. Door bij de totstandkoming van een substraat rekening te houden met de criteria, kan op de gewenste classificering gestuurd worden.
Zoals te zien in onderstaande tabel, is in de classificatie een verschuiving zichtbaar van veen naar steeds minder veen en de inzet van meer circulaire grondstoffen.
A klasse
- 100% Veenvrij
- Minimaal 50% groene grondstoffen
- Maximaal 35% minerale grondstoffen
- Geen anorganische meststoffen
CO2-Footprint klasse A
(<60kg eq/ENm3)
B klasse
- 100% Veenvrij
- Minimaal 15% groene grondstoffen
- Maximaal 35% minerale grondstoffen
CO2-Footprint klasse B
(<60kg eq/ENm3)
C klasse
- Maximaal 65% veen
- Uitsluitend RPP-veen
CO2-Footprint klasse C
(50-150kg eq/ENm3)
D klasse
- Meer dan 65% veen (ongelimiteerd)
- Uitsluitend RPP-veen
CO2-Footprint klasse D
(70-350kg eq/ENm3)
Meer weten over onze duurzaamheid classificering? Ga naar waarden > Duurzaamheid of neem contact met ons op.
Neem contact met ons op!
Meer weten over de mogelijkheden die wij kunnen bieden voor jouw teelt? Wij staan je graag te woord! Of vind je duurzaamheid belangrijk en wil je hier graag ook zelf aan bijdragen? Ook hierin kunnen wij adviseren. Neem contact op met één van onze specialisten op het gebied van perkgoed:
Gert van Beek
Accountmanager
g.vanbeek@lensli.com
+31 6 10196625
Martijn den Brok
Accountmanager
M.denBrok@lensli.com
+31 6 51344735
Gregor Kloer
Accountmanager (Duitsland)
G.Kloer@lensli.com
+49 172 2142749