Stabiel en luchtig substraat op basis van hernieuwbare grondstoffen
Dankzij onze jarenlange praktijkervaring, opgedane kennis en grondig onderzoek zijn wij in staat geweest een efficiënt substraat voor de klein- en zacht fruit teelt te ontwikkelen. Ons substraat bestaat uit een uitgebalanceerde combinatie van kokos, Zweeds veenmosveen en perliet. De combinatie van deze grondstoffen zorgt voor een open en luchtig substraat, dat snel water opneemt en zijn structuur behoudt.
Dankzij deze samenstelling zijn wij in staat substraten met 100% kokos of 100% veen aan te passen, zonder op kwaliteit in te leveren, en in sommige gevallen zelfs te verbeteren. Wij bieden hiermee een beschikbaar product en een betere footprint voor het milieu. Immers, hoe meer duurzame grondstoffen worden gebruikt, hoe kleiner de footprint wordt. Daarnaast worden kokos en veen alleen maar schaarser en kostbaarder, dus hoe meer vervangen kan worden door goede, werkbare alternatieven, hoe beter.
Bewezen succesvol door samenwerking
Zoals al onze andere substraten zal het klein- en zacht fruit substraat aan de specifieke wensen en behoeften van de kweker, plant en teelt aangepast worden. Wij zien onze klanten als samenwerkingspartners waarmee we gezamenlijk en in samenspraak tot de beste resultaten komen. Dit zijn zowel opkweekbedrijven als productiebedrijven in de aardbeien-, frambozen, bramen- en blauwe bessen teelt. Wij zullen altijd blijven kijken of we iets kunnen aanpassen in het substraat om het nog beter te laten functioneren.
Belangrijke uitgangspunten
De laatste jaren is de teelt van zacht fruit toegenomen en hiermee ook de factoren die van invloed zijn op de weerbaarheid van het gewas. Het substraat dient dan ook te beschikken over een goede waterhuishouding, een juist bufferingsvermogen en een op de teelt aangepaste bemesting.
Substraat voor klein- en zacht fruit moet minimaal beschikken over de volgende eigenschappen:
- Een goede afwatering van vocht bij hevige bewatering.
- Kenmerkende wateropname; het substraat dient snel water op te kunnen nemen.
- Bufferend vermogen om de wateropname tijdens droge periodes mogelijk te houden.
- Stabiele vochthuishouding: hoe minder vochtschommelingen, hoe minder stress de plant heeft; dit is gunstig voor de wortelvorming. Dus continuïteit is belangrijk.
- Een uitgebalanceerde luchthuishouding, waardoor het substraat niet dichtslibt maar zijn poriën behoudt.
Geschikte grondstoffen
In samenspraak met onze kwekers kijken we naar de meest geschikte grondstoffen voor hun teelt. Hierbij zijn de juiste verhoudingen en de meest optimale balans tussen de verschillende grondstoffen het uitgangspunt. Bij Lensli hebben wij een breed scala aan duurzame grondstoffen direct op voorraad, die allemaal hun eigen toegevoegde waarde bieden voor alle teeltsoorten binnen het klein- en zacht fruit segment:
- Perliet heeft invloed op luchthuishouding en afwatering.
- Structuurbark zorgt voor een juiste vochthuishouding in het substraat.
- Kokosvezel zorgt voor een goede vochtverdeling.
- Zweeds veenmosveen zorgt voor een goede wateropname, luchthuishouding en buffering van voedingsstoffen. Dankzij het Zweedse veenmosveen droogt de bovenkant van het substraat tevens goed op, zodat schimmels of andere ziektes zich hier moeilijk kunnen nestelen en/of kunnen verspreiden.
Ondanks de flinke reductie en het gebruik van kwalitatieve alternatieve grondstoffen, blijven veen en kokos hoofdelementen in de substraten voor klein- en zacht fruit. Uiteraard zijn veenvrije en veenarme oplossingen ook beschikbaar. In samenspraak met de kweker kunnen deze worden ontwikkeld en ingezet.
Voordelen en kenmerken
De voordelen van onze klein- en zacht fruit substraten zijn:
- Veel kennis in huis over de klein- en zacht fruit markt, onze producten en grondstoffen.
- Continue productontwikkeling en innovaties.
- Goede, kwalitatieve alternatieven voor veen en kokos oplossingen in huis.
- Niet afhankelijk van alleen maar kokos, terwijl de voordelen van kokos dankzij onze kwalitatieve alternatieven behouden blijven.
- Stabiele en homogene substraten, zodat een constante, gegarandeerde kwaliteit en levering gewaarborgd wordt.
- Geschikt voor jaarrondteelt.
- Onze substraten bieden kwekers de mogelijkheid om duurzaam te telen en een zo klein mogelijke footprint te realiseren. Hoe meer duurzame grondstoffen worden gebruikt hoe kleiner de footprint wordt.
- Bestaande uit 100% natuurlijke en organische grondstoffen.
- Alle grondstoffen zijn RHP-gecertificeerd, dus absoluut veilig in gebruik.
- Persoonlijke benadering, waarbij samenwerking en partnership hoog in het vaandel staan.
- Keuze uit verschillende verpakkingsvormen. Dit zijn: Bulk, Big Bales, Big Bags en 45L-zakken.
Inzicht in duurzaamheid en footprint
Duurzaamheid en bewust telen zijn steeds belangrijker wordende thema’s binnen de gehele tuinbouwsector. Om telers in deze transitie te ondersteunen geven wij al onze substraten een classificering in duurzaamheid mee. Met deze duurzaamheid classificering hebben onze klanten altijd inzicht in de duurzaamheid en circulariteit van een substraat en de bijbehorende eigenschappen. Met deze classificering sturen wij niet alleen op CO2 en veenvrij, maar wordt er bovendien gekeken naar de herkomst en het type van organische grondstoffen en meststoffen.
In totaal worden er 4 verschillende classificaties gebruikt: A, B, C en D. Aan de hand van vooraf gedefinieerde standaarden wordt bepaald in welke duurzaamheidsklasse een substraat valt. Door bij de totstandkoming van een substraat rekening te houden met de criteria, kan op de gewenste classificering gestuurd worden.
Zoals te zien in onderstaande tabel, is in de classificatie een verschuiving zichtbaar van veen naar steeds minder veen en de inzet van meer circulaire grondstoffen.
A klasse
- 100% Veenvrij
- Minimaal 50% groene grondstoffen
- Maximaal 35% minerale grondstoffen
- Geen anorganische meststoffen
CO2-Footprint klasse A
(<60kg eq/ENm3)
B klasse
- 100% Veenvrij
- Minimaal 15% groene grondstoffen
- Maximaal 35% minerale grondstoffen
CO2-Footprint klasse B
(<60kg eq/ENm3)
C klasse
- Maximaal 65% veen
- Uitsluitend RPP-veen
CO2-Footprint klasse C
(50-150kg eq/ENm3)
D klasse
- Meer dan 65% veen (ongelimiteerd)
- Uitsluitend RPP-veen
CO2-Footprint klasse D
(70-350kg eq/ENm3)
Meer weten over onze duurzaamheid classificering? Ga naar waarden > Duurzaamheid of neem contact met ons op.
Neem contact met ons op!
Meer weten over de mogelijkheden van onze substraten voor jouw teelt? Wij staan je graag te woord! Of vind je duurzaamheid belangrijk en wil je hier graag ook zelf aan bijdragen? Ook hierin kunnen wij adviseren. Neem contact op met één van onze specialisten op het gebied van Klein- en Zacht fruit:
Martijn den Brok
Accountmanager
M.denBrok@lensli.com
+31 6 51344735