Meest recente artikelen:
Leren telen met duurzaam substraat vergt kennis, tijd en (meestal) aanpassingen
Projectgroep van Lensli en kwekers legt lat op veenvrij
Dit voorjaar formeerde substraatproducent Lensli een projectgroep met elf kwekers die snel een verdiepingsslag wil maken in het telen op duurzaam substraat. Aanleiding is de roep vanuit het Verenigd Koninkrijk om vanaf 1 januari 2026 alleen nog bomen en planten in veenvrij substraat te verhandelen. ‘Er is werk aan de winkel, want daarvoor moet hier al minstens een jaar eerder veenvrij geteeld gaan worden,’ rekent substraatspecialist Martijn den Brok voor.
Of de Britse markt voor bomen en planten over een krappe tweeënhalf jaar werkelijk honderd procent veenvrij zal zijn, is niet zeker, maar het Department for Environment, Food and Rural Affairs, de Britse tegenhanger van ons Ministerie van LNV, heeft die doelstelling begin dit jaar wel degelijk uitgesproken.
‘Het leeft daar enorm en Engelse retailketens vragen hun Nederlandse leveranciers al geruime tijd hoever zij zijn met het telen in veenvrij substraat,’ verwoordt substraatspecialist boomkwekerij Martijn den Brok van Lensli. ‘Wij kunnen goed merken dat kwekers daar een tikje nerveus van worden, want zij spelen die vraag logischerwijze door naar ons. Het is zaak om snel aan de slag te gaan, kennis en ervaringen uit te wisselen én deze te verdiepen. Het project dat dit voorjaar is opgestart, zal minimaal één teeltseizoen duren.’
De laatste jaren hebben wij bij Lensli veel onderzoek gedaan naar (alternatieve) grondstoffen en de mogelijkheden van veenvrij telen. Dankzij onze praktijkervaringen hebben we een basis gelegd voor een veenvrij substraat. Omdat een veenvrij substraat zowel chemisch als fysisch andere eigenschappen heeft, is het vooral van belang hoe we hier gezamenlijk als sector mee omgaan. De kennis en kunde van de kweker is daarom net zo belangrijk als de inbreng van de substraatleverancier. Om dit gezamenlijk op één niveau te krijgen en een antwoord te geven richting de markt, is samenwerken essentieel.
‘In het project zoeken we met volledig veenvrij substraat de grenzen op, maar de markt biedt ook ruimte voor circulaire oplossingen met een beperkt aandeel duurzaam gewonnen veen,’ relativeert de projectleider. ‘Waar het om gaat, is dat we er samen de schouders onder blijven zetten. Kwekers zullen er daarom ook zelf behoorlijk wat tijd en energie in moeten steken.’