Het veenmosveen van Hörle Torv, onze eigen veenderij in Zweden, is een belangrijke grondstof in veel van onze substraten. Het veenmosveen van Hörle Torv gebruiken wij dankzij zijn unieke eigenschappen voornamelijk in de segmenten zaai- en stekgoed, boomkwekerij en potplanten.
Doordat het veen volledig bestaat uit sphagnum (veenmos), kan het substraat waarin het is verwerkt, zeer gemakkelijk water opnemen. Dit is van groot belang voor de (her)bevochtiging van de pot, vooral als men droog wil telen. Tevens zorgt de sphagnumstructuur ervoor dat het water gelijkmatig door de pot wordt verdeeld, en blijft er ook onder natte omstandigheden voldoende lucht in het substraat aanwezig. Door het gebruik van Zweeds veenmosveen ziet men onder in de pot ook geen verslemping, waardoor de kans op wortelrot aanzienlijk vermindert.
Hörle Torv
In 2017 heeft Hörle Torv vanwege haar verantwoorde veenwinning het Responsibly Produced Peat (RPP) certificaat gekregen. Dit is een transparant certificatiesysteem voor verantwoorde veenwinning; een initiatief vanuit de Europese veenindustrie, wetenschappers en ngo’s. Het houdt in dat, zodra de veenproductie zijn einde nadert, de veenderij zo veel mogelijk zal worden teruggebracht naar de natuurlijke situatie en aan het aangrenzende natuurgebied zal worden teruggegeven. Wij van Lensli zijn heel trots op deze certificering. Wij vinden het belangrijk om mens- en milieuvriendelijk te produceren en veen als natuurproduct ook voor de langere termijn beschikbaar te houden.
Uiteraard maken wij ons ook sterk voor alternatieve, circulaire oplossingen en steken wij veel tijd en energie in de ontwikkeling van duurzame innovaties binnen ons vakgebied. Alles voor een gezonde groei, voor nu en voor de toekomst!
Inzicht in duurzaamheid en footprint
Duurzaamheid en bewust telen zijn steeds belangrijker wordende thema’s binnen de gehele tuinbouwsector. Om telers in deze transitie te ondersteunen geven wij al onze substraten een classificering in duurzaamheid mee. Met deze duurzaamheid classificering hebben onze klanten altijd inzicht in de duurzaamheid en circulariteit van een substraat en de bijbehorende eigenschappen. Met deze classificering sturen wij niet alleen op CO2 en veenvrij, maar wordt er bovendien gekeken naar de herkomst en het type van organische grondstoffen en meststoffen.
In totaal worden er 4 verschillende classificaties gebruikt: A, B, C en D. Aan de hand van vooraf gedefinieerde standaarden wordt bepaald in welke duurzaamheidsklasse een substraat valt. Door bij de totstandkoming van een substraat rekening te houden met de criteria, kan op de gewenste classificering gestuurd worden.
Zoals te zien in onderstaande tabel, is in de classificatie een verschuiving zichtbaar van veen naar steeds minder veen en de inzet van meer circulaire grondstoffen.
A klasse
- 100% Veenvrij
- Minimaal 50% groene grondstoffen
- Maximaal 35% minerale grondstoffen
- Geen anorganische meststoffen
CO2-Footprint klasse A
(<60kg eq/ENm3)
B klasse
- 100% Veenvrij
- Minimaal 15% groene grondstoffen
- Maximaal 35% minerale grondstoffen
CO2-Footprint klasse B
(<60kg eq/ENm3)
C klasse
- Maximaal 65% veen
- Uitsluitend RPP-veen
CO2-Footprint klasse C
(50-150kg eq/ENm3)
D klasse
- Meer dan 65% veen (ongelimiteerd)
- Uitsluitend RPP-veen
CO2-Footprint klasse D
(70-350kg eq/ENm3)
Meer weten over onze duurzaamheid classificering? Ga naar waarden > Duurzaamheid of neem contact met ons op.
Neem contact met ons op!
Meer weten over de mogelijkheden die wij kunnen bieden voor uw teelt? Wij staan je graag te woord! Of vind je duurzaamheid belangrijk en wil je hier graag ook zelf aan bijdragen? Ook hierin kunnen wij adviseren. Neem contact op met één van onze specialisten via +31 (0) 88 22 44 800 of sales@lensli.com.