Ons Hortivezel is een houtvezel dat op Nederlandse bodem geproduceerd is. Hortivezel wordt gemaakt van houtchips, afkomstig van onbewerkt stamhout. Bij de productie van onze houtvezel worden houtchips onder hoge mechanische druk vervezeld. Bij dit proces worden temperaturen tot maar liefst 100 graden bereikt, waardoor een hygiënisch product, vrij van plantenziekten ontstaat.
Hortivezel, ons eigen, hoogwaardige en RHP-gecertificeerde houtvezel, wordt veelal toegepast als grondstof in potgrond. Enerzijds wordt het gezien als een duurzame grondstof, anderzijds is het ook een grondstof met specifieke positieve eigenschappen. Met houtvezel wordt vooral de structuur in mengsels meer open. Voor gebruik in potgrond wordt tijdens de productie of samenstelling van het substraat vaak een extra stikstofbemesting toegevoegd om stikstofimmobilisatie tijdens de teelt te compenseren.
Ons Hortivezel is één van de circulaire grondstoffen die wij op grotere schaal toepassen in onze duurzame substraten. Het is een mooi, flexibel en hernieuwbaar product van lokale, Nederlandse herkomst.
Inzicht in duurzaamheid en footprint
Duurzaamheid en bewust telen zijn steeds belangrijker wordende thema’s binnen de gehele tuinbouwsector. Om telers in deze transitie te ondersteunen geven wij al onze substraten een classificering in duurzaamheid mee. Met deze duurzaamheid classificering hebben onze klanten altijd inzicht in de duurzaamheid en circulariteit van een substraat en de bijbehorende eigenschappen. Met deze classificering sturen wij niet alleen op CO2 en veenvrij, maar wordt er bovendien gekeken naar de herkomst en het type van organische grondstoffen en meststoffen.
In totaal worden er 4 verschillende classificaties gebruikt: A, B, C en D. Aan de hand van vooraf gedefinieerde standaarden wordt bepaald in welke duurzaamheidsklasse een substraat valt. Door bij de totstandkoming van een substraat rekening te houden met de criteria, kan op de gewenste classificering gestuurd worden.
Zoals te zien in onderstaande tabel, is in de classificatie een verschuiving zichtbaar van veen naar steeds minder veen en de inzet van meer circulaire grondstoffen.
A klasse
- 100% Veenvrij
- Minimaal 50% groene grondstoffen
- Maximaal 35% minerale grondstoffen
- Geen anorganische meststoffen
CO2-Footprint klasse A
(<60kg eq/ENm3)
B klasse
- 100% Veenvrij
- Minimaal 15% groene grondstoffen
- Maximaal 35% minerale grondstoffen
CO2-Footprint klasse B
(<60kg eq/ENm3)
C klasse
- Maximaal 65% veen
- Uitsluitend RPP-veen
CO2-Footprint klasse C
(50-150kg eq/ENm3)
D klasse
- Meer dan 65% veen (ongelimiteerd)
- Uitsluitend RPP-veen
CO2-Footprint klasse D
(70-350kg eq/ENm3)
Meer weten over onze duurzaamheid classificering? Ga naar waarden > Duurzaamheid of neem contact met ons op.
Neem contact met ons op!
Meer weten over de mogelijkheden die wij kunnen bieden voor uw teelt? Wij staan je graag te woord! Of vind je duurzaamheid belangrijk en wil je hier graag ook zelf aan bijdragen? Ook hierin kunnen wij adviseren. Neem contact op met één van onze specialisten via +31 (0) 88 22 44 800 of sales@lensli.com.