In de Lensli Academy informeren we regelmatig over praktijksituaties die we in de sector tegenkomen, vertellen we over in de praktijk verkregen inzichten, geven we je teelttips én delen we onze kennis over andere interessante substraat-gerelateerde zaken.

Academy – Sciara

Wat is Sciara?
Sciara is een kleine zwart-grijze vlieg van 2 tot 3 mm lang die ook wel de varenrouwmug genoemd wordt. Scaria komen we in de praktijk vaak tegen op plaatsen waar er op substraat geteeld wordt. De larven van dit insect kunnen verschillende problemen veroorzaken.

Wanneer in een teelt de Sciara-druk hoog is, wordt er vaak schade gezien aan jonge zachte plantendelen, zoals de wortelpunten en de overgang van wortel naar plant. Door de vraat van de Scarialarven kunnen groeistoornissen van het gewas ontstaan. Beschadigde plantdelen kunnen vervolgens een invalspoort worden voor verschillende plant pathogene schimmels, zoals bijvoorbeeld Pythium. De larven en varenrouwmuggen kunnen ook schimmelsporen overbrengen naar gezonde planten.

De levenscyclus van Sciara is deels afhankelijk van de temperatuur. Onder gunstige omstandigheden is de ontwikkeling van ei tot vlieg drie weken. De mug zelf leeft maar een paar dagen tot een week, maar kan in deze korte tijd wel 150 eieren leggen(!). Deze eitjes worden afgezet in het substraat.

De larven zijn makkelijk te herkennen aan een doorschijnend wit lichaam en een zwarte kop. De larven worden niet groter dan 8mm en hebben geen poten. In de kas en in substraat zijn de omstandigheden vaak zo gunstig dat er na ruim een week alweer een mug uitvliegt.

Ervaring leert dat de ontwikkeling van Scaria ideaal verloopt onder warme, donkere, vochtige omstandigheden.

Sommige substraten en verpakkingsvormen zijn ontvankelijker voor Sciara dan andere. Zo is onze ervaring dat de mug zich makkelijker ontwikkelt als bovenstaande omstandigheden worden gecombineerd met grondstoffen van jong organische oorsprong.

Een bigbag lijkt makkelijker van buitenaf besmet te kunnen worden dan bijvoorbeeld een bigbale. Dit is deels te voorkomen door bij ons een hoes te bestellen om over de bigbag te trekken. In de kas, maar ook daarbuiten, is vaak Sciara aanwezig. Je vindt ze vaak terug op plekken waar veel alg groeit of op rottende plantenresten.

Bij substraat waar door omstandigheden tijdens de teelt veel algvorming bovenop groeit, zien we vaak veel insecten terug zoals sciara, oevervliegen, fruitvliegjes en Coenosia soorten.

Voorkomen van hoge Sciara-druk in substraatteelt
Gelukkig is er genoeg te doen om de leefomstandigheden minder aantrekkelijk te maken voor dit insect. Denk aan:

  • Betere afdroging van de toplaag substraat (aanpassing substraat, betere luchtverplaatsing, anders water geven)
  • Hygiëne omgeving (plasvorming, plantenresten en algen en onkruiden verwijderen en de wijze van opslag van het substraat)
  • Afdekken met insectengaas
  • UV- Lampen

Sciara laat zich goed bestrijden met biologische hulpmiddelen zoals aaltjes, roofmijten, kevers en vangplaten. Het is aan te raden om hierover in gesprek te gaan met jullie gewasbeschermingsspecialist als de druk te hoog wordt. Zeker als biologische middelen worden gecombineerd met eventuele chemische correctiemiddelen.

Voor meer informatie lees het factsheet van de RHP.

Heb je vragen of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met je Lensli accountmanager of met onze Technisch Productmanager Substraten Nick Vollmer, via mail n.vollmer@lensli.com of telefoon +31 (6) 51269415.