In de Lensli Academy informeren we regelmatig over praktijksituaties die we in de sector tegenkomen, vertellen we over in de praktijk verkregen inzichten, geven we je teelttips én delen we onze kennis over andere interessante substraat-gerelateerde zaken.

Academy – Saprotrofe schimmels

Kom je weleens schimmels of paddenstoelen tegen in het substraat en wil je weten wat je hier tegen kan doen? Lees dan hier verder!

Je bent ze vast weleens tegengekomen; witte en/of gele paddenstoelen of mycelium in de kluit van je gewas. Ook zal je ongetwijfeld bekend zijn met schade door schimmels door bijvoorbeeld phytium of fytoftora.

Schimmels; ze zijn overal. We kunnen niet zonder ze, maar hebben bij productiegewassen soms ook last van ze. De ziekteverwekkende schimmels (plant pathogeen) en de niet ziekteverwekkende schimmels (saprofyt) zijn altijd in meer of mindere mate aanwezig op de kwekerij en dus ook in het substraat.

Door de toenemende druk vanuit de markt om met duurzame, circulaire grondstoffen in het substraat te werken, in combinatie met het afnemende gebruik van breed werkende fungiciden, zien we steeds vaker saprotrofe schimmels in het veld. Deze schimmels zijn niet direct schadelijk voor het gewas, maar kunnen visueel onaantrekkelijk zijn en zelfs effect hebben op mate waarop het substraat water opneemt. Dit kan dus indirect voor problemen zorgen in de productie.

Substraatgrondstoffen die van jonge, organische oorsprong zijn zoals kokos, houtvezel, compost, schors, rijstkaf bevatten veel cellulose, lignine en suikers. Deze bestanddelen breken door de van natuurlijke aanwezige microbiologische activiteit gemakkelijk af. Dit is dan ook de reden dat jonge, organische grondstoffen ontvankelijker zijn voor saprotrofe schimmels, dan bijvoorbeeld veen of minerale grondstoffen zoals klei, perliet en puimsteen.

Of deze schimmels zich ook daadwerkelijk manifesteren is afhankelijk van een combinatie van factoren, in een voor schimmels perfecte verhouding. Als onder andere vocht, de hoogte van de temperatuur en het biologische evenwicht in de juiste balans aanwezig zijn, kunnen deze factoren de ontwikkeling van schimmels stimuleren. Er zijn verschillende toevoegingen beschikbaar die die het risico op schimmelvorming kunnen verminderen en die je door het substraat kan laten verwerken.

De LTO heeft een overzicht gemaakt van de meest voorkomende saprotrofe schimmels in de substraatteelt. We brengen dit graag onder de aandacht omdat hier heel duidelijk adviezen en aandachtspunten zijn beschreven over hoe hiermee om te gaan.
Kijk op https://edepot.wur.nl/384090.

Kom je saprotrofe schimmels tegen in de teelt, en wil je hier meer over weten?
Of wil je graag weten wat de ervaringen zijn met duurzame, organische grondstoffen?

Neem dan contact op met je eigen Lensli Accountmanager of onze Technisch Productmanager Substraten, Nick Vollmer, op telefoonnummer (+31) 06- 51269415 of per mail: n.vollmer@lensli.com.

We horen graag van je!